Blockchain

Wat is blockchain?

Wat is blockchain?

Je hebt de laatste tijd vast iets gehoord over blockchain. Daar is immers de ongelooflijk populaire Bitcoin op gebaseerd. We doen blockchain echter tekort als we denken dat het alleen maar met cryptomunten te maken heeft. Blockchain is namelijk een waanzinnige technologie waar in de toekomst, maar nu ook al, heel veel mee mogelijk is. Het wordt zelfs door sommige mensen de allergrootste uitvinding genoemd sinds het internet. Niet voor niets maken steeds meer bedrijven gebruik van deze technologie. Maar wat is een blockchain dan eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? Om je te introduceren in deze wereld van de toekomst, kom je in deze blog alles over blockchain te weten!

Wat houd blockchain precies in?

Je kunt blockchain zien als een enorme database. In deze database kunnen allerlei soorten transacties worden opgeslagen. Bij transacties denken de meeste mensen direct aan betalingen en dat is inderdaad mogelijk. Er zijn echter ook talloze andere uitwisselingen met blockchain. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke gegevens zoals eigendomsbewijzen of contracten. Een blockchain is min of meer een blokje informatie die vervolgens door beide partijen digitaal ondertekend wordt. Daar komt geen derde partij bij kijken zoals een notaris of een bank. Dat scheelt tijd én geld. Het blokje informatie wordt vervolgens ook direct opgeslagen in de enorme database.

Cryptografie

Alle informatie die in de database van Blockchain wordt opgeslagen wordt op een bepaalde manier vergrendeld. Dat gebeurt door de informatie onleesbaar te maken met behulp van cryptografie. Daar komt trouwens ook de benaming ‘cryptovaluta’ vandaan, de verzamelnaam voor digitale munten als Bitcoin. Er is een enorm netwerk aan computers beschikbaar waarin alle transacties in de blokjes wordt opgeslagen. Dat gaat overigens zoals bij een ketting: ieder nieuw blokje beschikt weer over informatie van het vorige blokje. Daardoor ontstaat er een hele lange informatieketting die niet te doorbreken valt en die niemand kan veranderen. Daardoor is blockchain ongekend veilig.

Geen centraal punt

Er is echter geen centraal punt waar alles wordt opgeslagen. Dat is wellicht het allerbelangrijkste aspect van blockchain. De meeste andere databases zijn namelijk centraal georganiseerd: er is één locatie of grote computer waar alle gegevens worden opgeslagen. Je moet daarheen om gegevens te wijzigen of in te zien. Blockchain werkt juist niet met een centraal punt. Er zijn heel veel verschillende computers die allemaal hetzelfde kopie van de database hebben. Er is dus geen eigenaar of iemand die erop let of alles goed gaat. Dat doen de gebruikers namelijk zelf.

Heel veilig

Blockchain is ongekend veilig. Databases met één centrale computer zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor hackers. Aangezien je bij blockchain niet één enkele computers kunt hacken

om achter de informatie te komen, is dat vele malen veiliger. Bovendien is er ook niet direct een probleem wanneer bij één van de computers de stroom uitvalt. De andere knooppunten hebben namelijk allemaal een eigen kopie van de database. Het is tot op heden dan ook nog geen enkele hacker gelukt om binnen te dringen bij blockchain en gegevens te stelen. Alleen dat gegeven maakt het al interessant voor bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *