Software Wallets

Ook geïnteresseerd geraakt in bitcoins? Dan ben je in ieder geval niet de enige. Talloze mensen vanuit de hele wereld gebruiken inmiddels bitcoins of andere soorten cryptomunten. Dat kan verschillende redenen hebben. Sommigen kopen puur bitcoins om te investeren en hopen er flink veel winst mee te maken. Hoewel je dan wellicht iets eerder had moeten zijn, kun je nog steeds winst maken als je het slim doet. Andere gebruiken bitcoin om te betalen. Steeds meer online winkels en bedrijven accepteren de bitcoin namelijk als een geldig betaalmiddel.

Wallet is noodzakelijk
Maar waar moet je eigenlijk mee beginnen wanneer je bitcoin wil gaan gebruiken? Het allereerst dat je moet doen, is het opzetten van een wallet. Dat is vergelijkbaar met een online bank account. Het is dus eigenlijk een persoonlijke interface met het bitcoin netwerk, waarmee je bitcoins kunt opslaan, ontvangen én versturen. Wallets zijn goed beveiligd met privé sleutels. Dit zijn geheime codes waarmee je de mogelijkheid hebt om de bitcoins te spenderen. Er zijn verschillende wallets beschikbaar. Een software wallet is één van de meest populaire.

Software Wallet
Een software wallet is een wallet die je vast installeert op het eigen apparaat waar je mee werkt. Dat kan een computer zijn maar ook een laptop, tablet of smartphone is geschikt om de bepaalde software op te installeren. Met deze software kun je vervolgens je bitcoins beheren. Je begrijpt dat de veiligheid erg belangrijk is. Daarom kun je de wallet op verschillende manieren vergrendelen. De meest gebruike wijze is simpelweg met een wachtwoord. Overigens is er in de meeste gevallen software beschikbaar die speciaal bedoeld is voor de cryptoment die je hebt. Er zijn dus tal van verschillende software wallets.

Twee verschillende soorten
Ruim genomen zijn er twee verschillende soorten software wallets: cold storage wallets en hot wallets. De eerste zijn volledig offline en kunnen enkel op het apparaat waarop de software wallet is geinstalleerd, worden geopend. De cryptocurrency wordt dan bewaard op de harde schijf van dit apparaat. Dit is erg veilig maar tegelijkertijd onhandig omdat je alleen op je eigen computer transacties kan uitvoeren. Hot wallets zijn wél verbonden met het internet. Daardoor kun je deze vanaf iedere locatie openen zolang je maar internet hebt. Dat heeft wel weer als nadeel dat het minder veilig is.

Veiligheid
Wanneer je gebruik maakt van software wallets, is het ontzettend belangrijk om regelmatig te updaten. Dat klinkt misschien heel logisch, maar je zult schrikken als je weet hoeveel mensen dit niet consequent bijhouden. Het is erg belangrijk om alle software up to date te houden zodat je voor een goede veiligheid zorgt. Daarbij gaat het niet alleen om het updaten van je wallet software zelf, maar ook de andere software op het apparaat waar je de wallet op hebt staan. Daarbij moet je altijd in gedachte houden: hoe meer veiligheidslagen op je computer, hoe minder risico je neemt. Zorg dat je nooit gebruik maakt

van simpele wachtwoorden en stel ook in dat je een wachtwoord in moet voeren wanneer je een transactie wil annuleren.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet