Wat is Blockchain?

Je hebt inmiddels vast wel van de Bitcoin en andere digitale munten gehoord. De populariteit van deze munten blijft maar groeien en we moeten er serieus rekening mee gaan houden dat het een hele belangrijke vorm van betalen gaat worden in de toekomst. De meeste mensen hebben zich inmiddels ook een klein beetje verdiept in wat de bitcoin nu precies inhoudt, hoe deze is uitgevonden en wat je er precies mee kunt doen. Dat is voor veel mensen echter niet genoeg. Ze willen er het liefst in gaan investeren en daarom nog meer te weten komen over de digitale munt. Er zijn ieder geval tal van termen waarvan je waarschijnlijk niet eens weet wat het is. Heb je bijvoorbeeld ooit van blockchain gehoord?

Korte uitleg
De blockchain is eigenlijk de technologie die bitcoin mogelijk maakt. Zonder blockchain werkt net bitcoin netwerk namelijk niet. Het is de datastructuur achter dit netwerk. Je kunt het ook zien als een soort data agenda waarin alle transacties van de bitcoin bijgehouden worden. Overigens kun je dat totaal niet vergelijken met andere databases zoals bijvoorbeeld banken. Die zijn namelijk centraal en gesloten. Blockchain daarentegen is juist open en decentraal. Er is helemaal niet exclusief de eigenaar van deze database. Er is dus geen instantie, bedrijf of persoon als eigenaar aan te wijzen.

Maar hoe zit het dan?
Wie is dan eigenlijk wel de eigenaar van blockchain? Blockchain is namelijk een zogeheten peer-to-peer netwerk. Dat betekent dat het een netwerk is waarbij alle deelnemers samen eigenaar zijn, zonder dat er één persoon of instantie de absolute macht heeft. Het netwerk wordt onder alle deelnemers gelijk verdeeld. Overigens is het ook open. Dat betekent dat iedereen kan deelnemen aan dit netwerk. Het enige dat je nodig hebt is een computer met netwerkverbinding.

Niet te hacken
Overigens heeft een open netwerk veel voordelen. Naast het feit dat iedereen er lid van kan worden, is dat bijvoorbeeld dat het onmogelijk gekraakt kan worden door hackers. De data die wordt gedeeld, slaat het netwerk namelijk decentraal op. Dat betekent dat heel veel personen die deel uitmaken van het netwerk een kopie van alle data op hun computer bewaren. Er is geen centrale database waar alles in opgeslagen wordt en daardoor kan een hacker deze ook niet aanvallen. De enige optie zou zijn om alle gebruikers tegelijk te hacken, maar dat lijkt haast onmogelijk. Sinds blockchain ontstaat, is het in elk geval nog een enkele hacker gelukt om dit te doen.

Grootboek
In principe kun je blockchain wel een beetje vergelijken met een grootboek. Alle transacties worden hier op chronologische volgorde opgeslagen. Wanneer transacties zijn vastgelegd op blockchain, zijn deze door niets en niemand meer aan te passen. Aangezien iedereen over hetzelfde grootboek beschikt en tegelijkertijd ook mede-eigenaar is, kan ook iedereen alle transacties erin terug zien. Overigens worden de transacties in blokken toegevoegd aan blockchain. Je moet daarvoor wel een zeer ingewikkelde cryptografische rekensom oplossen

die niet door mensen op te lossen valt. Daar is namelijk een netwerk van computers voor nodig.