Wat is cryptocurrency?

In het begin van de 21e eeuw kregen we te maken met een flinke financiële crisis. Deze crisis werd alleen maar erger toen één van de grootste Amerikaanse banken in 2008 failliet ging. Niet lang daarna werd door een anoniem persoon die als alias Satoshi Nakamoto gebruikte een document gepubliceerd over de Bitcoin. Hierin legde hij zijn uitvinding uit. We zijn inmiddels flink wat jaren verder en cryptocurrency is ongekend populair geworden. Over de hele wereld investeren mensen en bovendien wordt het steeds vaker als betaalmiddel geaccepteerd. Maar wat is cryptocurrency dan eigenlijk precies? In deze blog kom je er alles over te weten!

Wat is het precies?

Cryptocurrency is een afkorting van cryptographic currency. Dit betekent niets meer of minder dan ‘versleuteld geld’. Wij kennen voornamelijk visueel zichtbaar geld zoals dollars en euro’s. Cryptocurrency is een tegenreactie op dit visueel zichtbare geld en is vooral de laatste jaren erg populair geworden. Je kunt het ook zien als internetgeld. Bitcoin is verreweg de meest populaire versie van cryptocurrency. De verwachting is zelfs dat deze manier van betalen de komende jaren steeds meer de oude betaalmethodes gaat vervangen. Wellicht zorgt het er zelfs voor dat munteenheden helemaal verdwijnen.

Waar kan ik cryptocurrency kopen?

Er zijn verschillende brokers waar je eenvoudig cryptocurrency met iDEAL kan kopen. Bekijk hieronder een lijst van de meest populaire brokers.

BrokerAltcoinsBetalenInfo

Bezoek200+iDEAL en BancontactGoedkoop maximaal 0.25% transactiekosten.
Nu 10 euro gratis en tot € 10.000 gratis handelen.

Bezoek800+iDEAL en Bancontact10% korting op fees
Ontvang $20 na een $100 storting
Tot $30k bonus

Bezoek800+iDEAL en BancontactLevenslang 20% korting op fees

Bekijk de volgende website als je de volledige lijst wilt zien waar je cryptocurrency kopen kan.

Volledig decentrale munt

Het grote voordeel van Cryptocurrency is dat munten als Bitcoin volledig decentraal zijn. Dat betekent dat er geen centrale instantie te vinden is die deze munten uitgeeft of beheert. Dat is bij geld uiteraard wel het geval. De banken hebben daardoor jarenlang veel geld verdiend en zijn onmisbaar. Als je geld over wil maken moet dat verplicht langs een bank. Bij cryptocurrency is dat overbodig en maak je rechtstreeks coins over naar een ander persoon. Daardoor gaan de transacties sneller én zijn ze ook nog eens goedkoper. Bovendien zijn deze digitale munten ook nog eens helemaal fraudevrij.

Geaccepteerd als betaalmiddel

Hoewel men in het begin behoorlijk kritisch was op deze ontwikkeling worden bijvoorbeeld Bitcoins steeds vaker en door steeds meer winkels geaccepteerd als een geldig betaalmiddel. Daardoor lijkt het er langzaam maar zeker op dat de Bitcoin het oude geld gaat vervangen. Er zijn in Azie bijvoorbeeld al pinautomaten te vinden waar je Bitcoins kan laten uitbetalen in cash geld. Ook grote bedrijven accepteren Bitcoin als betaalmiddel. Je kunt in Nederland zelfs al online eten bestellen door gebruik te maken van cryptocurrency.

Nog veel meer soorten cryptocurrency

Hoewel Bitcoin verreweg de meest bekende digitale munt is en ook het meeste waard is, zijn er tal van alternatieven. De markt is namelijk volledig open waardoor er heel veel verschillende digitale munten te vinden zijn. Er is zelfs al een verzamelnaam bedacht voor al deze alternatieve cryptomunten: altcoins. Ook deze stijgen overigens explosief in waarde waardoor het soms erg lucratief kan zijn om hierin te investeren. Houd er wel rekening mee dat de waarde behoorlijk op en neer kan gaan.

De meest bekende altcoins zijn Litecoin, Stratis en Ethereum. Vrijwel dagelijks komen er echter nieuw coins bij, die in veel gevallen gericht zijn op een specifiek gebied. Wist je dat er zelfs een cryptocoin bestaat met de naam gulden?