Crypto staking, hoe verdien je rente met je cryptocurrency?

Bij de bank rente verdienen met je vermogen is verleden tijd, sterker nog, in sommige gevallen moet je zelfs betalen om je geld te mogen stallen. Dit zijn een van de problemen die cryptocurrency heeft weten te verhelpen door middel van cryptocurrency staking.

Met crypto staking kan jij een jaarlijkse percentage aan rente ontvangen door simpelweg je crypto vast te houden (holden). Hoe je crypto staken kan, leggen wij je in dit artikel uit. Maar eerst leggen we je uit hoe dit mogelijk is.

Hoe kan het dat ik rente ontvang over mijn crypto?

Bij het horen van rentes in combinatie met crypto gaan er vast een hoop alarmbellen af. En dat is maar goed ook, want in de cryptowereld moet je goed op je hoede zijn. Er zijn verschillende manieren hoe je rente over je crypto kan ontvangen middels crypto staking. Dit is afhankelijk van de desbetreffende cryptomunt.

  1. De cryptomunt/het project maakt gebruik van Proof-of-Stake, hierdoor versterk je het netwerk door jouw munten toe te wijzen en word je hiervoor beloond. Ook wel on-chain staking genoemd.
  2. De cryptomunt wordt verhandeld via een kredietmarktplaats in ruil voor een rente. Ook wel off-chain staking genoemd.

Verwacht geen extreem hoge rentes op jaarbasis. Dit ligt over het algemeen tussen de 1% en 8%, afhankelijk van de munt. Houd ook rekening mee dat je de rente in de desbetreffende munt ontvangt en waardeverandering dus impact heeft op je inkomen.

Hoe kan ik crypto staken?

Voor een Proof-of-Stake munt heb je vaak een speciale wallet nodig of je kan je aanmelden bij een kredietmarktplaats. Er is echter een makkelijkere manier om je crypto te staken, namelijk via Bitvavo Staking. Op die manier kan je een hoop verschillende crypto staken via 1 omgeving zonder wallets te installeren op je computer.

Voer deze stappen uit om crypto te staken:

  • Meld je aan bij Bitvavo Staking of log in.
  • Zorg dat Staking ingeschakeld is, dit controleer je door naar Instellingen te gaan en bij Accountinstellingen staking in te schakelen.
  • Klik vanuit het menu op Staking.
  • Hier zie je een overzicht van de munten die gestaked kunnen worden en de geschatte jaarlijkse opbrengsten.
  • Door simpelweg de crypto te holden, wordt automatisch staking geactiveerd.
  • Je ontvangt iedere maandag om 02:00 je staking opbrengsten.
Bitvavo staking
Bitvavo Staking

Welke crypto’s kan je staken en wat kan je verdienen met Bitvavo staking?

Momenteel kan je via Bitvavo Staking 20+ crypto’s staken, maar hier worden steeds meer crypto’s aan toegevoegd. Houd er rekening mee dat de opbrengsten geschat zijn en dus kunnen veranderen. Bij bijvoorbeeld on-chain staking methodes is het afhankelijk van het netwerk en het aantal gebruikers. Bij off-chain staking is het afhankelijk van de vraag van mensen die jouw crypto willen lenen.

Bitvavo neemt dit gehele proces uit handen, waardoor jij alleen nog maar je crypto hoeft te holden. Wel zo makkelijk.

CryptoRente
Ark6.00%
Bitcoin1.22%
Bitcoin Cash0.89%
Cardano5.00%
Dai6.10%
Ethereum1.93%
ICON10.50%
Litecoin0.79%
NEO2.19%
Ontology18.05%
Tether6.10%
Tezos5.50%
Tron3.00%
USD Coin6.10%
VeChain Thor1.21%
Waves5.50%
Crypto Staking Tabel bij Bitvavo

Is cryptocurrency staking veilig?

Je moet goed in je achterhoofd houden dat je bij iedere staking methode je vermogen toewijst aan hetzij een netwerk of kredietmarktplaats. Tijdens het staken is je crypto ook niet beschikbaar voor handel. In dit proces kan een hoop verkeerd gaan, een hack van een netwerk of protocol, een hack bij een kredietmarktplaats, iemand die toegang krijgt tot jouw account of iets anders. Er zijn dus risico’s verbonden aan crypto staking, aangezien het vaak geen cold storage staking betreft.

Zorg er dus voor dat je slechts een gedeelte van je vermogen toewijst aan staking. De rest bewaar je veilig offline in cold storage (dus niet bij een broker of exchange!!).

Wat is cryptocurrency staking?

Crypto staking omvat on-chain en off-chain staking, waarbij je bij on-chain staking het netwerk versterkt door je munten beschikbaar te stellen. Bij off-chain staking maak je gebruik van een kredietmarktplaats om je crypto uit te lenen. Bij beide methodes ontvang je een vergoeding voor het beschikbaar stellen van je vermogen (crypto).

Wat kan ik verdienen met staking?

De verdiensten zijn afhankelijk van hoeveel crypto je toewijst voor staking. De rentes kunnen oplopen tot wel 18.05% per jaar, maar hier zitten ook risico’s aan verbonden. Bij grote munten zoals Bitcoin en Ethereum zijn de opbrengsten vaak een stuk lager.