Wat is Minen?

De meeste basisinformatie over de Bitcoin is intussen wel bekend. Dat komt vooral doordat de cryptomunt enorm in populariteit en waarde is gestegen de laatste jaren. Daardoor zijn er ook steeds meer mensen geïnteresseerd geraakt in de Bitcoin. Wanneer je jezelf er wat meer in gaat verdiepen, kom je achter nog veel meer informatie. Zo komt regelmatig de vraag naar voren wat is minen nu precies. Dat is namelijk een noodzakelijk proces om ervoor te zorgen dat alles goed blijft verlopen. Mining is min of meer het valideren van de betalingen die binnen het netwerk van Bitcoin gebeuren. Hieronder lees je alles wat je moet weten over minen.

Wat is minen?

Bitcoin beschikt over een behoorlijk groot netwerk waarbinnen de betalingen plaats vinden. Deze betalingen moeten echter wel gecontroleerd worden. Daarbij moet er bijvoorbeeld worden gekeken of er dubbele uitgaves zijn of dat er valse Bitcoins worden gebruikt. Wanneer betalingen zijn goedgekeurd moeten ze bovendien worden vastgelegd in de blockchain. Dit valideren én vastleggen van de betalingen met Bitcoin wordt ook wel minen genoemd. Om dit mogelijk te maken, is het noodzakelijk dat de computer blijft draaien. Daar is gelukkig iets op bedacht. Mensen die hun computer aan laten staan om betalingen te valideren en vast te laten leggen, krijgen hier een beloning voor.

Minen wordt ruimschoots beloond!

Overigens is het niet zo dat iedere persoon die zijn of haar computer inzet voor mining ook automatisch beloond wordt. Alleen de allerbeste gaan er namelijk met de beloning vandoor. Je kunt speciale software inzetten voor het minen. De computer die binnen het netwerk vervolgens als eerste een hele lastige rekensom oplost, krijgt van het netwerk een flinke beloning in Bitcoins. Dat kan soms zelfs oplopen tot maar liefst 25 Bitcoins. Als je jezelf bedenkt dat één Bitcoin ruim 17.000 euro waard is, kun je dus flink veel geld verdienen als jouw computer als eerste de rekensom oplost ofwel een block vindt.

Het delven van cryptovaluta wordt lastiger

Er worden een maximum aantal Bitcoins per dag gemaakt. Dat betekent dat ook het vinden van een block en het oplossen van de ingewikkelde rekensom door mining een bepaalde grens kent. Iedere dag opnieuw zijn er talloze computers naar Bitcoin aan het delven en ook de software waar dat mee gebeurt wordt steeds beter. Daardoor wordt het echter automatisch lastiger om Bitcoins te vinden. Hoe meer mensen Bitcoin minen, hoe moeilijker de mining difficulty wordt. Minen gaat overigens bij andere cryptomunten weer op een heel andere manier.

Heeft zelf minen nog zin?

Ben je van plan om zelf te gaan minen? Dan zijn er meerdere dingen waar je rekening mee moet houden. Het allerbelangrijkste is echter dat het niet verstandig is om Bitcoin te gaan minen. Toen Bitcoin nog in opkomst was, was dat wellicht ene heel goed idee. De munt is echter ongelooflijk populair geworden en ook de prijs van een Bitcoin is enorm gestegen. Daardoor zijn er steeds meer miners gekomen en tegelijkertijd moeilijker geworden om een Bitcoin te minen. Enkel degenen met de allerbeste software en de krachtigste machines slagen er nog in om winst te behalen.

Nu zien wij eigenlijk alleen nog grote bedrijven winsten behalen met het minen van cryptocurrency. Wij raden het minen van Bitcoin af als het doel is om hier geld mee te verdienen. Als je wil beschikken over BTC is het verstandiger om Bitcoin te kopen. Vergeet niet om voor aankoop altijd even de Bitcoin prijzen te vergelijken.