Wallets

Cryptocurrency blijven maar groeien. Wist je bijvoorbeeld dat er nog steeds elke dag nieuwe cryptocoins bij komen? Het is soms lastig om dat alles in goede banen te leiden. Er zijn namelijk ook nog elke dag duizenden mensen die beslissen om in te stappen en te gaan investeren in cryptocurrency. Daar komt echter wel het één en ander bij kijken. Je kunt namelijk niet zomaar uit het niets coins kopen. Daar heb je eerst een zogeheten wallet voor nodig. Dat is een digitale portemonnee waarin je coins worden opgeslagen. In deze blog kom je alles te weten over deze wallets!

Ieder cryptocurrency zijn eigen wallet

Vrijwel iedere digitale coin brengt vroeg of laat een eigen wallet op de markt. Dat is namelijk aantrekkelijker voor mensen die in de coin willen investeren. Dat zijn dus wallets die enkel en alleen voor één bepaalde coin geschikt zijn. Dus als je vijf verschillende digitale coins koopt, kun je er vanuit gaan dat daar ook vijf verschillende wallets bij horen. Het is echter niet verplicht om die ook te kiezen. Er zijn namelijk ook wallets op de markt die als het ware verschillende vakjes hebben waardoor je er ook verschillende soorten munten in kunt bewaren. De Jaxx wallet is hier een goed voorbeeld van.

Keys

Een belangrijke eigenschap van een wallet is dat deze digitale portemonnee minstens één uniek adres bevat. Dat is het adres dat je moet opgeven wanneer je coins koopt. Je betaalt, geeft het adres van je wallet en vervolgens worden je coins naar dit adres gestuurd waardoor het in jouw wallet terecht komt. Dit wordt ook wel de public key genoemd. Iedereen kan jouw public key in principe zien. Daarnaast is er echter ook nog een private key. Het woord zegt het eigenlijk al: deze is wél privé en is als het ware de sleutel naar jouw wallet. Wanneer iemand achter deze private key komt, heeft hij of zij dus toegang tot je wallet. Het is daarom belangrijk deze private key altijd voor jezelf te houden.

Diverse soorten wallets

Er zijn trouwens verschillende types wallets. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een online wallet of een software wallet. Een online wallet geeft je de mogelijkheid om op een website toegang te krijgen tot je wallet. Dat kan dus eigenlijk overal en op elk apparaat zolang je maar op internet kunt. Software wallet dien je op een apparaat te installeren. Je kunt vervolgens alleen maar via die software op dat specifieke apparaat in je wallet komen. Hoewel dat iets veiliger is dan een online wallet, is het praktisch weer erg onhandig. Wanneer je ergens anders bent kun je namelijk niet in je wallet komen!

Hardware wallets

Hardware wallets combineren eigenlijk het beste van twee werelden. Je hebt geen internet nodig, maar je kunt toch overal in je wallet terecht. Je beschikt namelijk over een externe aansluiting die je in principe overal op een computer kunt aansluiten. Een dergelijke wallet is stukken veiliger dan de eerder genoemde varianten. Er is dan ook simpelweg niet in te breken in deze walle
moet bewaren. Wanneer deze kwijt raken of kapot gaan, bestaat de kans dat je jouw coins helemaal kwijt bent!

Ledger Nano S - The secure hardware wallet