Online Wallets

Steeds meer mensen worden de eigenaar van een cryptomunt en besluiten om in te stappen. Dat kan uiteraard door bitcoin te kopen, maar er zijn ook tal van varianten beschikbaar. Hoe dan ook, wanneer je één van deze munten wil gaan kopen, wil je natuurlijk ook een veilige portemonnee. Die zijn gelukkig ook beschikbaar en we noemen ze cryptocurrency wallets.

Er zijn veel verschillende van deze wallets beschikbaar die we kunnen onder verdelen in hardware, software en online wallets. Het verschil tussen deze drie is te zien in de wijze waarop je de wallet kunt openen. Online wallets zijn in ieder geval ontzettend populair. Maar wat zijn online wallets dan precies en wat zijn de voordelen ervan? Het wordt hieronder besproken.

Welke gratis online wallets zijn er beschikbaar?

Er zijn veel aanbieders die online wallets aanbieden, waaronder een groot aantal Nederlandse bedrijven. Deze bedrijven zijn allemaal ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en hebben een goede reputatie opgebouwd in de cryptowereld. Wij raden de volgende online wallets aan:

  • Bitvavo – 200+ verschillende online wallets, ook mogelijk om cryptovaluta te kopen met o.a. iDEAL, PayPal en Bancontact
  • Bybit – 800+ verschillende online wallets, geen Nederlands bedrijf
  • Coinmerce – 350+ verschillende online wallets, ook mogelijk om cryptovaluta te kopen met o.a. iDEAL. Eigen iOS en Android app.

Wat zijn de voordelen van online wallets?

Ieder soort wallet heeft weer andere voordelen. Online wallets zijn echter ongekend geliefd en dat moet uiteraard een reden hebben. We leven namelijk in een tijd waarin online zijn ontzettend belangrijk is. Mensen die over cryptomunten beschikken willen daarom ook het liefst altijd en overal bij hun blockchain eigendommen kunnen. Misschien is dat lang niet altijd om te handelen, maar gewoon om even te kijken hoe het ervoor staat. Dan heb je echter wel een geschikte wallet voor nodig. Online wallets zijn daarvoor de perfecte manier. Ze bieden niet alleen gebruiksvriendelijke interface, maar je profiteert ook nog eens van een hoge mate van gebruikersgemak. Bovendien hoef je niets te installeren op je computer, tablet of smartphone maar kun je overal inloggen op je wallet. Het enige dat je nodig hebt is verbinding met internet!

Wat zijn online wallets?

Het is niet zo lastig om te omschrijven wat online wallets precies zijn. Eigenlijk kun je het zien als een derde partij die optreedt als platform waar je jouw cryptocurrencies kunt bewaren. Deze derde partij is in dat geval de aanbieder van de wallet. Online wallets zijn overigens heel eenvoudig te openen. In de meeste gevallen dien je jezelf te registreren op de website van de aanbieder en vervolgens krijg je direct online bankrekening. Daar is een wallet namelijk ook het beste mee te vergelijken. Je kunt online direct zien hoeveel cryptomunten je hebt, wat ze waard zijn. Ook heb je een wallet nodig om transacties te kunnen voltooien. Dat geldt zowel voor uitgaande als binnenkomende transacties. Veel online wallets bieden de mogelijkheid om verschillende soorten cryptomunten te beheren.

Online wallets hebben veel extra opties

Er zijn heel veel verschillende online wallets beschikbaar en het maakt meestal nogal wat uit welke je kiest. Het belangrijkste aspect waar je daarbij op moet letten is uiteraard de veiligheid. Daarnaast zijn er ook veel online aanbieders die extra opties hebben, waardoor het gebruikersgemak nog verder wordt verhoogd. Wat dacht je bijvoorbeeld van een online wallet die de mogelijkheid biedt om direct vanuit je wallet nieuwe cryptomunten te kopen? Of wat te denken van de mogelijkheid om direct te wisselen. Dit is in de meeste gevallen mogelijk wanneer je kiest voor een online wallet in een exchange.

Is een online wallet veilig?

Het antwoord op deze vraag is nee. Nee, een online wallet is niet veilig. Je bent volledig afhankelijk van de beveiliging van de partij waar je jouw online wallet hebt aangevraagd. Daarnaast zijn online wallets een interessante prooi voor criminelen. Zeker als mensen hun wachtwoorden hergebruiken of geen 2-factor authenticatie hebben ingeschakeld. Als laatste beheer je niet je eigen private keys bij de meeste online wallets. Dit houdt in dat je officieel gezien niet de eigenaar bent van de cryptomunten. De eigenaar van de private key(s) kan alles doen met de cryptomunten. Wij raden dan ook ten alle tijden aan om geen online wallets te gebruiken voor lange termijn investeringen. Gebruik voor lange termijn investeringen software wallets of een hardware wallet.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet