Cryptocurrencies

Wat is Bitcoin precies?

De bitcoin is de laatste tijd ongekend populair geworden en ook heel erg veel in het nieuws geweest. Zelfs als je helemaal niet met financiën bezig bent, heb je vast al eens over deze digitale valuta gehoord. Er zijn behoorlijk wat mensen die rijk zijn geworden door hierin te investeren en daardoor is de interesse van veel andere mensen uiteraard ook al snel gewekt. Maar wat is bitcoin dan eigenlijk precies en wat kun je er mee? En hoe kan het dan eigenlijk dat die mensen er zoveel geld mee verdienen? Is het eigenlijk een betaalmiddel of wordt dat het in de toekomst? Door de blog hieronder te lezen, krijg je een antwoord op al je vragen over deze digitale munt.

Is Bitcoin het nieuwe geld?

Bitcoin is kortgezegd het nieuwe geld. Het is een digitale munt die in zo’n tien jaar tijd heel veel terrein gewonnen heeft. Hoewel bitcoins niet tastbaar zijn, is het daadwerkelijk digitaal geld en kun je dus ook mee betalen. Daarnaast kun je ze natuurlijk ook onderling uitwisselen of laten uitbetalen in een andere valuta. Bitcoin valt onder cryptocurrency, waar nog veel meer van deze digitale munten onder vallen. De bitcoin is vooral ontzettend geschikt om mee op internet te betalen voor producten of diensten. Het werkt handig, snel en is stukken veiliger dan bijvoorbeeld een creditcard. Met een bitcoin kun je namelijk onmogelijk fraude plegen.

De prijs is explosief gestegen sinds de lancering

Toen de bitcoin net werd uitgevonden en wat bekender werd, geloofden er niet heel veel mensen in het succes van de digitale munt. De waarde van een bitcoin was in het begin ook helemaal niet zo hoog als vandaag de dag. Degenen die er wel in geloofden, hebben in die beginfase uiteraard geïnvesteerd in de bitcoin en zijn daar vandaag de dag ontzettend rijk door geworden. Vanaf 2010 is de BTC namelijk explosief gestegen. In het begin van 2010 was één BTC nog 0,09 dollar waard en vandaag de dag is dat dik 5000 dollar. Dat betekent een stijging van duizenden procenten! Omgerekend houdt dat in dat je miljonair was geweest als je in 2010 voor minimaal 50 euro aan bitcoins had gekocht!

Bitcoin is een decentrale munteenheid

Het meest unieke van deze digitale munt is wellicht dat het een decentrale munteenheid is. Dat is direct ook een enorm voordeel van deze munt. Decentraal betekent dat er geen centrale instantie of organisatie aan te pas komt die de munt uitgeeft, verdeelt en regels eromheen maakt. Bij oude munteenheden waren deze centrale instanties vrijwel altijd banken en overheden. Een bitcoin transactie gebeurt zonder tussenkomst van een andere instantie waardoor het goedkoper is en ook nog eens veel sneller gaat.

Is Bitcoin een geldig betaalmiddel?

Bitcoin is overigens nog lang niet overal een geldig betaalmiddel. Toch zijn er steeds meer winkels en bedrijven die de munt als betaalmethode accepteren. Het gaat daarbij uiteraard vrijwel alleen om online winkels. In Nederland kun je bijvoorbeeld al eten online bestellen en daarbij met een bitcoin betalen. In sommige andere landen is het zelfs al mogelijk om bij een pinautomaat je BTC in een andere munteenheid uit te laten betalen. De verwachting is dat de bitcoin op den duur vrijwel overal geaccepteerd wordt als betaalmiddel.

Een gedachte over “Wat is Bitcoin precies?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *