Blockchain

De valkuilen van blockchain

Bitcoin is waanzinnig populair geworden. De technologie achter Bitcoin is blockchain en ook daar hebben de meeste mensen inmiddels van gehoord. Blockchain heeft namelijk ontzettend veel voordelen. Blockchain is min of meer een soort ketting van blokken die een weergave geeft van transacties uit het verleden. Vooral over de veiligheid wordt hoog opgegeven. Het is immers nog niemand gelukt om de blockchain te hacken. Maar zijn er echter ook nadelen verbonden aan deze nieuwe technologie waar steeds meer mensen en bedrijven gebruik van maken? Jazeker! Er zijn bepaalde valkuilen waar je als gebruiker rekening mee moet houden. In deze blog bespreken we enkele van deze valkuilen. Houd daarbij wel in je achterhoofd dat het in sommige gevallen over mogelijk valkuilen in de toekomst gaat!

Schaalbaarheid van het systeem

Hoewel blockchain een hele goede technologie waarmee er in de toekomst steeds meer mogelijk zal zijn, vereist dat ook offers. Zo heeft het systeem heel erg veel computerkracht nodig om op die manier elk transactieblok te controleren en te bevestigen. Voor al deze computerkracht is vanzelfsprekend ook weer heel veel elektriciteit nodig. Het systeem heeft er daarom voor gezegd dat het niet mogelijk is om meer dan zeven transacties per seconde te maken. En dat is nog niet alles. Daar komt namelijk ook nog eens bovenop dat ieder transactieblok dat moet worden bevestigd een bepaalde vertraging veroorzaakt. Sterker nog: per transactieblok betekent dit een vertraging van zo’n tien minuten.

Blijft het decentraal?

Blockchain werd vooral populair omdat het decentraal is. Dat is vooral bij de digitale coins een heel groot voordeel. Waar je bij geld nog een centrale instantie zoals de bank hebt, was dit bij de digitale coins verdwenen. Transacties gaan zonder tussenpersoon of instantie rechtstreeks van A naar B. Daar kan in de toekomst echter zomaar een einde aan komen bij blockchain. De zwaarste activiteiten van het verificatieproces zijn inmiddels namelijk uitbesteed aan vier grote miningorganisaties in China. Allen dat feit al verandert het decentrale imago van de technologie. Dat kan zelfs alleen nog maar toenemen. Denk daarbij bijvoorbeeld dat deze vier organisaties samengevoegd worden. Daardoor wordt het grootste gedeelte van de hash-kracht die voor mining nodig is gemonopoliseerd en krijgen je toch min of meer een centrale organisatie die het grootboek controleert. En dat is precies wat blockchain vanaf het begin niet wilde!

Nog meer nadelen

Natuurlijk zijn er nog wel meer nadelen te noemen, al zijn die een stuk minder erg dan de eerder genoemde. Gek genoeg kan een voordeel soms ook een nadeel zijn. Zo wordt blockchain hevig geroemd vanwege de transparantie van het systeem. Alle transacties zijn immers open en voor iedere gebruiker zichtbaar. Daardoor is het ook controleerbaar en is er nauwelijks kans op fraude. Nadeel is echter dat daadwerkelijk iedereen toegang heeft tot transactionele informatie zonder dat daarbij duidelijk wordt wie er bij de transactie zijn betrokken. Hoewel het dus transparant is, blijft het vage en halve informatie. En over
transparantie gesproken: wist je dat tot op de dag van vandaag niet duidelijk is wie deze software heeft gemaakt? De vraag is zelfs of dat ooit wel duidelijk gaat worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *