Nederlanders hebben weinig vertrouwen in bitcoin
Cryptogeld is ongekend populair in Nederland. Dat is ook goed te zien aan de groei van het aantal mensen dat erin investeert. De laatste twee maanden van 2017 kreeg de markt te maken met een behoorlijke koersstijging van vrijwel alle cryptomunten. Dat heeft ervoor gezorgd dat er opnieuw veel nieuwe beleggers besloten om in te stappen. Samen hebben Nederlanders voor een waarde van ongeveer 3 miljard euro geïnvesteerd in digitale coins. Dat is een behoorlijk bedrag, al moet daar wel bij gezegd worden dat het totale spaargeld van de Nederlanders op 480 miljard neerkomt.
Maurice de Hond
In totaal zijn er zo’n 400.000 mensen in Nederland die hebben geïnvesteerd in cryptovaluta. De verwachting is bovendien dat dit aantal alleen maar toe zal blijven nemen in 2018. Dat is het resultaat van een onderzoek door Peil.nl van de bekende opinieonderzoeker Maurice de Hond. Het betreffende onderzoek is overigens niet zonder reden georganiseerd. De resultaten komen namelijk naar buiten vlak voor de Dag van de Crypto, een evenement dat 29 en 30 januari in Amsterdam wordt georganiseerd.
Bekendheid toegenomen
Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat de bekendheid van cryptomunten in 2017 explosief is toegenomen. Vooral de Bitcoin geniet grote bekendheid. Inmiddels weet namelijk maar liefst 89% van de Nederlanders wat bitcoin is. Dat betekent trouwens niet automatisch dat de cryptomunten daar ook van profiteren en dat mensen veel vertrouwen hebben in digitale valuta. Veel vertrouwen is er namelijk niet. Een kwart van de Nederlanders meent dat het allemaal oplichterij is en gelooft dus niet veel van de beloftes en gouden bergen die met cryptomunten beloofd worden. Zelfs de mensen die investeren hebben geen blind vertrouwen. Van alle Nederlanders die over cryptomunten beschikken geeft namelijk slechts 22 procent aan dat ze er ook daadwerkelijk veel vertrouwen in hebben.
Laat geïnvesteerd
Dat heeft te maken met de verwachting dat het grootste gedeelte van de Nederlanders die geïnvesteerd heeft op dit moment waarschijnlijk op verlies staat. Dat heeft dan weer te maken met het feit dat ze laat zijn ingestapt. Als de mensen wordt gevraagd wat ze komende jaren verwachten van bitcoin, zijn de meningen behoorlijk verdeeld. De helft denkt dat de bitcoin opnieuw zal stijging en dat er een waardestijging van 200 procent plaats zal gaan vinden. De andere helft denkt dat juist niet en verwacht dat de koerst van de munt in waarde zal gaan dalen.
Geen overheidsbemoeienis
Opvallend is dat veel mensen die over cryptomunten beschikken, aangeven deze graag te verhandelen via hun eigen bank. Ruim 66% geeft daar namelijk de voorkeur aan. Dat is opvallend omdat decentralisatie één van de meest belangrijke eigenschappen is van cryptocurrency. De munten zijn juist ontstaan om daarmee centrale instanties als banken
minder macht te geven. Doordat er bovendien geen centrale instanties bij transacties komen kijken, is een transactie voordeliger én sneller. Tegelijkertijd geeft een ruime meerderheid van de cryptobezitters echter ook aan dat ze liever geen overheidsbemoeienis willen. 82 procent zegt namelijk niet door de overheid beschermd te willen worden.
Goed artikel! Leuk om te lezen ook.