Blockchain

Blockchain voor dummies

Wellicht heb je vast wel eens iets over blockchain gelezen. Voor veel mensen blijft het echter een vaag begrip en wanneer ze zich erin proberen te verdiepen komen er allerlei lastige termen naar voren. Maar wat is het dan eigenlijk precies? Wat kun je dan met blockchain? Waarom is blockchain zo belangrijk voor digitale munten als Bitcoin? Wordt het netwerk alleen maar gebruikt voor de digitale coins of zijn er nog meer manieren waarop er gebruik van gemaakt wordt? In deze blog ‘blockchain voor dummies’ kom je alles te weten wat je wilt over deze moderne technologie!

Wat is blockchain?

Blockchain kun je min of meer vergelijken met een grootboek waarin alle transacties of gegevens worden geregistreerd en bijgehouden. Het dan ook de datastructuur van het bitcoin netwerk. Ook andere digitale munten maken gebruik van blockchain. Twee belangrijke aspecten van deze technologie zijn de transparantie en het feit dat blockchain decentraal is. Met decentraal wordt bedoeld dat er geen centrale instantie is die alles controleert en de baas is. Niemand heeft zeggenschap over de blockchain en er is dus ook geen eigenaar. Tenminste, er is niet één enkele eigenaar. In principe zijn alle gebruiker samen namelijk de eigenaar van het netwerk. Het is daarnaast een open netwerk waar iedereen tot toe kan treden en waarbij het eigendom samen verdeeld wordt.

Hoe werkt het dan?

Blockchain neemt eigenlijk het werk over van tussenpersonen of instanties zoals banken of een notariskantoor. Een netwerk van computers kan transacties controleren en goedkeuren maar ook kijken of iemand een afspraak nakomt. Het is een openbare database waarin iedere transactie die in het verleden is gedaan bijgehouden wordt in bepaalde blokken. Daar komt overigens ook de naam blockchain vandaan. Iedere nieuwe transactie betekent weer een nieuwe schakel aan een ketting van blokken. Voor fraude of diefstal zou de ketting van blokken doorbroken moeten worden. Dat lijkt echter onmogelijk en tot dusver is er nog niemand in geslaagd om dat te doen. En reken maar dat er meer dan genoeg mensen zijn geweest die het geprobeerd hebben.

Blockchain en bitcoin

Op dit moment wordt de blockchain voornamelijk gebruikt voor digitale munten als de bitcoin. Gebruikers hebben daarbij een eigen digitale rekening met een bitcoin adres. Wanneer je bitcoin wilt verhandelen of ermee wilt betalen, wordt er daarbij gebruik gemaakt van de blockchain technologie. Deze valideert en controleert de transactie om deze vervolgens goed te keuren. Of af te keuren uiteraard wanneer het geen geldige transactie betreft. De gegevens van de blockchain zijn verspreid over verschillende databases. Er is dus geen centrale database die gehackt kan worden. Daardoor is het veel veiliger om met bitcoins te betalen dan bijvoorbeeld via de bank. Bovendien gaat het sneller, is het goedkoper en zijn er geen grenzen! Velen geloven daarom dat digitale coins dankzij de blockchain technologie de toekomst zijn.

Toepassingen

Blockchain heeft overigens nog veel meer toepassingen dan alleen maar de transacties van digitale valuta. Zo is er op het gebied van verzekeringen en het overdragen van eigendommen heel veel mogelijk met deze technologie. hetzelfde geldt voor domeinnamen en patenten die aangevraagd moeten worden. Verder is de verwachting dat dankzij blockchain talloze diensten in de toekomst sneller, gebruiksvriendelijker én goedkoper worden.

Litebit advertentie

5 gedachten over “Blockchain voor dummies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *