Monero (XMR)

Sinds cryptovaluta’s populair zijn geworden, schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Dat is ook niet zo vreemd aangezien het de toekomst van betalen lijkt te zijn. Er zijn ook allerlei andere ontwikkelingen te zien rondom deze digitale munten. Monero bijvoorbeeld is een volledig digitaal betalingssysteem op basis van de welbekende blockchain technologie. Daarnaast is het een cryptocurrency. Monero beschikt met XMR tevens over een eigen cryptomunt die zich van andere digitale coins onderscheidt doordat er 100% financiële privacy wordt geboden. Dat is bij bijvoorbeeld Bitcoin zeker niet het geval. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over Monero!

Monero koers live in euro

powered by Coinlib

Monero heeft uitstekende privacy

Monero is een zeer effectieve en goed ontwikkelde blockchain technologie waarbij vooral de privacy erg belangrijk is. De technologie maakt het namelijk mogelijk om betalingen te verrichten zonder dat daarbij informatie voor andere vrijkomt. Er is dus helemaal niets terug te vinden over de verzender, de vervanger en de transactie zelf. Dat is volgens de makers namelijk precies de bedoeling van cryptomunten. Daarmee onderscheidt de technologie zich overigens wel van de wijze waarop je met veel andere cryptovaluta betaalt. Daarbij is deze bewuste informatie namelijk wel bekend.

De eigen privacy coin XMR

Overigens heeft Monero ook een eigen digitale valuta, die XMR genoemd wordt. Deze valuta is veilig, ontraceerbaar en daardoor enorm goed voor je privacy. XMR draait op blockchain waarmee het een decentraal betaalsysteem is. Er is dus geen centrale instantie zoals een bank die de transacties regelt. Het gaat echt alleen maar tussen de zender en de ontvanger. Dat heeft meerdere voordelen. Zo gaan de transacties stukken sneller en betaal je veel minder transactiekosten.

De Ring Signatures techniek

Dat je bij Monero alle informatie over transacties verborgen kunt houden, klinkt misschien logisch. Dat is het echter niet. Bij de meeste andere cryptovaluta wordt er namelijk maar tot een bepaalde grens privacy geboden. Dat komt omdat in een blockchain de informatie over transacties publiek beschikbaar zijn. Concreet houdt dat in dat iedereen die daar naar op zoek gaat in een blockchain uiteindelijk informatie kan vinden van een bepaalde transactie over de zender, de ontvanger en de transactie zelf. Op basis van het wallet adres kan zelf achterhaald worden wie de verzender en de ontvanger zijn. Monero maakt deze informatie echter volledig privé. Er wordt daarvoor gebruik gemaakt van een specifieke techniek die ‘Ring Signatures’ genoemd wordt. De publieke encryptiesleutels worden door deze techniek door elkaar gehaald, waardoor het onmogelijk is om nog transacties te achterhalen.

Investeren in Monero

Monero werd bedachten uitgebracht in 2014. Sindsdien is de digitale munt steeds belangrijker geworden binnen de cryptocurrency markt. Dat heeft aan de ene kant te maken met de schaalbaarheid van de cryptomunt en daarnaast met het waarborgen van de privacy. Door deze privacy is Monero bijvoorbeeld ook heel populair op Darknet. Je kunt namelijk voor illegale goederen of diensten betalen zonder dat je te achterhalen bent. De koers van Monero kent overigens sterke schommelingen. Daardoor is het natuurlijk mogelijk om behoorlijk veel rendement te halen uit je investering. Aan de andere kant kun je daardoor juist ook weer veel verlies leiden. Het moment van instappen is daarbij cruciaal. XMR kun je overigens kopen met euro’s maar je kunt ook betalen met andere digitale coins. Dat laatste is over het algemeen stukken goedkoper, maar natuurlijk wel iets ingewikkelder.